Gallery

Vine Dragobetele? Cicindela campestris? Tratati-va repede cu-n ceai

Dictionarul onomastic romanesc, din 1963, trateaza cuvantul Dragobete la articolul despre “drag” (cu tema slava) si ca substantiv comun, insemnand “gandacel de culoare aramie, verde-deschis pe spate, cu puncte albe pe fiecare elitra”, cunoscuts si sub numele de “tartarita” sau “repede” (Cicindela campestris). Deci Dragobetele nu-i o boala, e doar un gindac!

Povestea populara e incurcata rau de tot. Cica semidivinitate meteorologica, Dochia, baba, avea un fiu. Pampalau, potrivit descrierilor. Altminteri, conform mitologiei, Dragobete este “patron al dragostei si bunei dispozitii pe plaiurile romanesti”, fiu al Babei Dochia si cumnat al eroului Lazarica. Notati asta cu “eroul”!

Despre viata si opera Babei Dochia – de la soacra mizerabila, la stana de piatra – mai bine nu amintim, caci am pune cruce pe veci bunei dispozitii. Sau chiar vreti sa vedem despre ce buna dispozitie si dragoste e vorba? Bine, atunci. Cica, Baba Dochia, ii alearga si pe Dragobete si pe soata acestuia prin ograda de le sar capacele. Pe nora-sa o mai si trimite cu ceva lina neagra la izvorul inghetat, sa frece pina se face alba. Nora, masochista, se duce si freaca. Si freaca. Si freaca. Pina cind, intervine insasi divinitatea si zice: GATA, fata, GATA! Nora se intoarce, glorioasa, cu lina alba, Dochia isi zice “aha, deci a venit primavara“, ca atare se duce pe munte unde si moare de frig. Varianta a doua, la fel de sadica, e cu trimisul norei pe munte, dupa fragute. Si cauta fata cu miinile prin zapada, si cauta, pina ce iarasi Dumnezeu decide sa-i puna capat calvarului si ii da si fragute si-o trimite indarat, acasa. Dochia, potrivit conditiei, trage concluzia (gresita) cu primavara, se duce in munte si moare.

La fel de tragic, eroul Lazarica, nu a fost impuscat de vajnicul Semaca. A avut o soarta muuuuuult mai nasoala (vezi Ion Ghinoiu – “Obiceiuri populare de peste an“). Cica, Lazarica se urca in copac, dar amintindu-si ca ma-sa ii face placinte, nu e atent, pica si moare. The end. Destul de stupid. Dar, sa nu-l judecam pe bietul Dragobete dupa neamurile lui. Cum se zice, neamurile nu ti le poti alege. Iar dupa atita “buna dispozitie”… ce sa mai zici dc obiceiul batutului muierii “ca stie ea de ce”, ori alte asemenea.

Cum ne putem apara?

Noi recomadam sa stati pititi linga o cana de ceai. Din fericire, avem! Nu trebuie nici sa spalati lina, nici sa aduceti fragute, avem si ceai cu fructe de padure.

ceaiuri

Pentru a potenta buna dispozitie, recomandam si niste de-ale gurii:

gurii

E mai cinstit si mai ferit de pericole decit alte dragobenii…

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s