Gallery

Cafea in asteptare (Suspended Coffee)

IMG-20130329-00911

In ziua de azi e mai la moda sa suspenzi presedintele. Noi, insa, am “suspendat” cafeaua! Este vorba de o miscare pornita din Italia, din sud, anume din Napoli, locul unde s-a inventat pizza, oras cu peste un milion de locuitori si cca.3 milioane cu tot cu zona metropolitana. Sa mai spunem ca printre personalitatile ce isi leaga numele de Napoli este Francisc al II-lea al Celor Două Sicilii, care spre deosebire de Francisc al nostru, s-a paruit cu Garibaldi.

In fine, traditia napoletana din urma declansarii crizei este plata in avans a unei cafele de catre un client, cafea pe care o lasa “in asteptare” pentru un alt client care nu-si permite sa iasa in oras din varii motive. De exemplu, nu se ajunge cu banii de la o leafa la alta. Aceasta este “cafeaua suspendata”, cafeaua “in asteptare“. Un gest simplu si omenos.

Ideea e sa ajutam persoanele mai strimtorate sa beneficieze de aceleasi servicii ca oricare din clientii “obisnuiti” ai cafenelei. In Italia, in fostele tari ex-Iugoslave si in Bulgaria miscarea functioneaza deja fara probleme, singurele diferente fiind cele privind organizarea, dupa cum sustin cei de la getlokal, de altfel, promotorii miscarii in Romania.

Francesca este prima cafenea din Cluj care a aderat la miscarea “Suspended Coffee”. De aici, lucrurile tin de generozitatea clujenilor. Sa vedem citi “isi vor rupe de la gura” o cafea pe care sa o daruiasca unui prieten. Pe care nu-l cunosc.

Acesta este sigla internationala a "cafelei in asteptare".

Acesta este sigla internationala a “cafelei in asteptare”.

.

UPDATE:

Iata si monstruozitatile ce apar pe tema:  “și cum își dau seama că e un om fără posibilități financiare? sunt o grămadă de oameni sărmani mai curați decât unii cu bani dar cu frică de săpun. sau cum știe patronul că ospătarii nu beau ei și prietenii lor cafelele suspendate?” – se intreaba cineva pe Redactia de Stiri.

Nu vom raspunde la astfel de “curiozitati”. Ne vom descurca. Iar “ospatari” nu avem. 🙂 De servit ii vom servi pe toti care au CAFEA PLATITA IN AVANS DE CINEVA, pemtru ca despre asta este vorba, si tare am fi curiosi citi vor face gestul acesta. Pina in prezent, nimeni! Doar “like-uri” si alte asemenea. Deci, avem 0 (zero) cafele in asteptare, si vom servi zero persoane. “Ospatarii” si prietenii – vor felia si se vor bucura tot de zero cafele si ei. Miine, poate, va fi o zi mai fericita. Ar fi cazul.

Advertisements

16 comments on “Cafea in asteptare (Suspended Coffee)

 1. Pingback: Clujul preia tradiţia cafelei caritabile "în aşteptare" pentru cei care nu şi-o permit | Redacția de Știri

 2. Pingback: Suspended Coffee la Cluj! | RMNGRG's BLOG

 3. Excelent! Cum tot trec des pe la Francesca, voi putea sa fac cate un act caritabil din cand in cand… oricum consumul cafelei ar trebui considerat unul dintre drepturile fundamentale ale omului…

 4. e vorba doar de cafea sau si alte produse care se servesc la Francesca..? se poate si manca acolo.. ? (Imi pare rau dar nu am avut ocazia sa trec inca pe acolo dar cu revin in Cluj o sa ajung sigur!) exista si un “sendvici suspendat” ?

 5. Hai sa nu vindem pielea… hm, ursului? 🙂 Mai intii ar trebui sa existe preocupare pt. cei 4 lei dati in avans pt. o cafea.
  @ Cosmin: la partea cu sandwichul “suspendat” ne-am gindit si noi, dar hai sa vedem cum functioneaza! Abia astazi am demarat proiectul.

 6. Cafeaua nu e neaparat pentru oamenii saraci. Ideea e sa iti dai norocul mai departe. Daca te simti norocos, cumperi o cafea sau o bautura oarecare pentru altcineva, iar in felul asta (cel putin asa se spune) dai norocul mai departe; sau cel putin faci un gest fain.

 7. Am sa imi fac timp sa trec pe la voi si de asemenea am sa platesc si o cafea in “asteptare”.

  Nu am sa ii bag in seama pe cei care comenteaza rautacios despre aceasta initiativa si am sa incerc sa ajut si eu sa incetatenim traditia asta si pe meleagurile noastre. Spre deosebire de meltenii care vesnic carcotesc eu am incredere in voi fiindca reiese si din felul in care “asterneti” cuvintele pe site ca aveti cele mai bune intentii si ca puneti pasiune si daruire in tot ce faceti.

  Felicitari !

 8. JOS PALARIA pentru initiatori. Este o atitudine foarte frumoasa, si merita transmisa mai departe.cu aceeasi frumusete.

 9. am intilnit asa o idee prin 2000, intr-un bar in Israel. Erau beri “spinzurate”, exact pe motivul aratat si de voi (erau chiar legate cu sfoara deasupra barului!). cu siguranta insa in Romania se va gasi un destept de la Garda Financiara sau o institutie de genul asta sa comenteze ca o cafea platita nu se poata afla in cafenea, pt ca nu ar iesi corect inventarul…

  • Tot norocul e ca ar trebui sa demonstreze ca avem cu 7 grame mai multa cafea decit ar fi cazul. In schimb, varianta cu bonurile afisate (cum se face in alte parti) iese din chestiune exact pe motiv de garda financiara. Nu-i doare pe ei de inventar, ei ne banuiesc ca jefuim tara de 4 lei! Mai exact de impozitul pe 4 lei. Iar controalele sint intr-adevar la limita absurdului, ca si hirtogaraia, avizele, registrele, notele, procele verbale, certificatele de conformitate, etc. etc.
   Cu toate acestea, noi speram ca sistemul sa devina functional, sa existe povestea si dincolo de primele zile cind s-a vorbit despre asta si unii s-au simtit si au platit cite o cafea, iar altii au revendicat cite o cafea. Nu multi, nici dintr-o parte, nici din cealalta.

 10. Pingback: Generozitatea din cafenele s-a restrans: cafeaua “in asteptare” se mai ofera intr-un singur local - Ziar de Cluj

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s