De la Unchiu’ Tom la presedintele Jefferson Davis sau dinspre Sudul insorit catre Nordul hamesit

Cind am fost mic, pentru ca am fost si mai mic, visul meu era sa ma fac sclav cind voi ajunge mare. De vina era Unchiu’ Tom. Nu al meu, al Harriettei. Acu’, Harriet Beecher Stowe era o hidosenie de muiere si abia editiile din zilele noastre i-au mai retusat nitel infatisarea ca sa nu-i sperie pe copii. Pe vremea mea, insa, cartea mai continea imaginea terifianta a scriitoarei. Pe scurt, concluzia cartii – in opinia mea de atunci – a fost ca viata de sclav nu e tocmai de lepadat. Tot ce trebuia sa faci era sa sari in apa, sa salvezi fetita si de-acolo incepind se declansa o adevarata avalansa de lapte, miere si dragoste greu de refuzat. Practic, cea mai rapida cale spre o viata imbesugata si fara de griji.

Asa ar fi aratat viata mea :)

Asa ar fi aratat viata mea 🙂

Oricum, fata de Tom Sawyer care vopsea gardul, mohicanii care te scalpau, mizeria lui Tom Canty, prostioarele lui Till Eulenspiegel ori sinistrele povesti sovietice cu iepuri si betivani, Unchiul Tom stralucea ca o nestemata. Mult a mai durat pina ce m-au convins ca a fi sclav nu e cea mai buna idee. Desi…

Cintec, joc, voie buna si sclavie :)

Cintec, joc, voie buna si sclavie 🙂

Dar a ramas Sudul! Statele Confederate ale Americii! Rhet Butler, generalul Lee. Asaltul generalului Jefferson Davis asupra Charlestonului.

Acest Jefferson Davis se intimpla insa sa fi fost un mincau. Mare mincau! Fara o “Mammy” care sa-i prepare niste dulciuri satioase poate ca nici la razbel nu s-ar fi pornit. Exista, deci, o prajitura care-i poarta numele si nu e rea. Stiu eu ce stiu! Am incercat-o, gratie unor antrapologi care au recompus reteta de odinioara. Sigur ca netul abunda de versiuni stupide, “adaptate” secolului nostru, dar reteta asta din 1850 pare sa merite orice efort.

Jefferson Davis Pie

Jefferson Davis Pie

Trebuie stiut ca afara de miere, contine tot ce se poate gasi mai consistent intr-o bucatarie. Nuci, stafide, zahar brun, smintina dulce, curmale, galbenusuri, nucsoara, scortisoara… si altele, care insa necesita un “know how” pe masura. De genul: se adauga 3 linguri de apa rece ca gheata. Ca altminteri, poti sa-ti iei adio de la crusta. Abia la partea cu rasucitul de 0,6 cm am inteles ca reteta nu e “negociabila”, o respecti sau suferi consecintele.

Fotografie0035

Trebuie sa ai cele trei parti foarte bine delimitate: coca, fructele si asa-zisa crema. Sau ce-o fi. Generalul o fi stiind. Dar, cind ajungi sa musti din treaba asta, faptul ca Sudul a pierdut Razboiul de secesiune devine cam la fel de important ca si faptul ca nu m-am facut sclav.

Da, m-am facut mincau 🙂 Ca generalul…

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s