Gallery

Francisc si complexul lui Empedocle

Cel mai adaptat la caldura pare a fi Piscotel. Il cunoasteti pe Piscotel? E mic si foarte dragut. Cind vine, se pune direct pe marmura de jos, si extrage orice farima de racoare de acolo! Se pricepe la asta!

Francisc, pe de alta parte, sta cit e ziua de lunga in fata ventilatorului si nu e chip sa-l dam de acolo. Ar vrea el sa puna aer conditionat, dar cladirea-monument il impiedica. Daca e monument, atunci cinstit e sa suferi inauntru! E drept, mici ajutoare cum ar fi bauturile la gheata, limonada, freshurile, frappe-urile, mai ajuta. Si chiar si milkshakeurile cu gheata sau cu lapte de la frigider! Ice tea? Bun si acela. Numai ca nimeni nu-l poate satura pe Francisc. I-am tot povestit de Piscotel, dar degeaba. Francisc nu-si lasa scaunul cu una, cu doua. Ii place sa stea numai pe scaunul lui.

Si, cum adie un vinticel racoros in directia lui, tot ceea ce asteapta Francisc e sa se faca seara, ca sa pape toata inghetata ramasa! E hipnotizat de perspectiva asta! Vrea sa faca baita in inghetata! Probabil ca asistam, intr-un fel tainic, la o manifestare ciudata a complexului lui Empedocle, insa pe invers! Dupa cum am reusit sa psihanalizam noi comportamentul lui Francisc, si in cazul lui totul porneste de la contemplare si incercarea de a intelege caldura si racoarea in forma sintetica. Contopirea finala cu elementul rece (si dulce), insa, ne bulverseaza profund.

Dupa cum zice Bachelard (Eseuri, 1989 – p.18 – ca sa nu fim acuzati de plagiat!), Empedocle alege sa dispara prin contopirea cu elementul PUR (s.n.) al lui Vulcan. Gestul lui Empedocle (dupa cum subliniaza si Berteaux – Holderlin, Paris, 1936 – p.171), isi consacra forta, dar nu isi marturiseste slabiciunea, este un erou mitic intelept si sigur de el insusi, iar contopirea cu elementul pur reprezinta un act de credinta doveditor al fortei si intelepciunii.

Tocmai! Nici noi n-o puteam spune mai exact! Deci, revenind la Francisc, contopirea cu inghetata devine un gest cosmic, un univers intreg dispare odata cu contopirea cu inghetata! Da, aici avem una din asemanarile cu Empedocle, fie si numai pentru o scurta perioada. In continuare, insa, avem si o imensa diferenta! Daca in cazul lui Empedocle, tocmai eropul este cel care dispare in lava fierbinte, in cazul lui Francisc tocmai inghetata dispare in burdihan. O confruntare mitica! De-a dreptul cosmica! Si cu un final cunoscut mereu.

Advertisements

One comment on “Francisc si complexul lui Empedocle

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s